top of page
Image by Markus Spiske

Elektriksel Yangınlar  Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

İşletmelerdeki en büyük yangın riskleri elektriksel altyapının merkezi panolarda bulunduğu tüm otoriteler tarafından kabul edilmektedir. Platin teknoloji Risklerin yoğunlaştığı elektrik panoları  ve kabinler için düşük ilk yatırım ve işletme maliyetleri ve yüksek performans sağlayan kabin tipi söndürme sistemlerini geliştirmiştir.

Yangın söndürme sisteminde kullanılan  HFC227ea , FM200 ve HFC125  VB  söndürme gazları etkili söndürme sağlar. Bu gazlar kokusuz, renksiz, artık madde bırakmayan, Elektriksel  malzeme zarar vermeyen gazlardır.

Sistem 2 farklı şekilde kurulabilmektedir.

 

1:DİREKT SİSTEMLER

Sisteminin etkinliği sahip olduğu ısıya duyarlı  hortumdan gelir. Alev sonucu oluşan ısının etkisiyle çok hızlı reaksiyona girerek en yoğun olduğu  bir noktada hortumda yırtılma oluşur ve buradan söndürücü gaz ortama boşalır .Kabin içindeki oksijen seviyesinin düşmesi ile yangın söndürülmüş olacaktır.  Sistem tüp ,  vana ve  duyarlı  hortumundan oluşmaktadır.

Micro söndürme çözümleri kendine harekete geçen yangını başladığı yerde bitiren esnek kırmızı algılama hortumu bulunan otomatik bir sistemdir.Algılama hortumunu en iyi şekilde çalışmak üzere, polimer karışımı maddelerden yapılmıştır. Algılayıcı hortum daha önceden belirlenmiş  yerden değil, algılama hortumunun geçtiği her yerden koruma altına alır. Bu sistem tek başına çalışılabilmesi yanında bir alarm sistemi ile veya manuel buton , vana  ile de çalışabilir.

Neden bu kadar çok etkilidir ?

Çünkü algılama hortumu, korunacak yerin her tarafından geçtiği için çıkan yangını merkez yeri, yani ilk çıktığı yerden algılayıp söndürür. Algılama hortumu nem, pislik ve düzensiz hava akımından etkilenmez. Her koşulda algılama işini yapar. Basınçlandırılmış algıla hortumu, korunan alanın içine yerleştirilir. Yangın anında, yangın kaynağının bulunduğu taraftaki hortum küçük yangını hissedince erir ve patlar. Patlayan yerden söndürme maddesi tahliye olur ve yangını daha küçük alev halinde iken söndürür. İsteğe bağlı olarak adapte edilen alarm sistemi de devreye girer. Sistem çok çeşitli boyutlarda ve uzunlukta kurulabilir.

Direkt direct sistemde, içinde söndürücü madde bulunan yangın söndürücü gövdesi ve algılama hortumu bulunmaktadır. Algılama hortumu, en uç noktasına kadar nitrojen gazı ile basınçlandırılmış olup, alevi algıladığı noktadan patlar ve nozul görevi görerek, yangın söndürücü gövdesi içinde bulunan söndürme maddesini yangının başladığı alana boşaltır. Çok küçük bir alevden erken algılama yaparak devreye girmesi sebebi ile yangının vermiş olduğu hasar seviyesini minimuma indirmektedir.

Direct sistem genellikle  Tüm elektriksel cihazlar ve panolarda  bilgi sistem odaları, yükseltilmiş döşeme altları kabloları, yatların makina daireleri, UPS odaları, telefon santral panelleri, otomobil motorları, zırhlı araçların motor bölümleri, iş makineleri vb. yerlerde kullanılmaktadır.

 

2:ENDİREKT SİSTEMLER

Direkt sistemlerden farkı söndürme gazı ayrıca tesis edilmiş olan borulardan ortama boşaltılmasıdır. Olası yangın  anında hortumda yırtılma meydana gelir bu durum tüpü tetikler ve ortama gazın boşaltılması sağlanır .Sistem tüp ,  vana , boru tesisatı ve  duyarlı  hortumundan oluşmaktadır.

Uygulama Alanları 

Elektrik panoları 

Sistem odaları 

Elektriksel makinalar 

Kabinler 

bottom of page