ISO 27001 STANDARTLARINA UYGUN SİSTEM ODASI OLUŞTURULMASI İÇİN GEREKLİ TÜM ELEKTRONİK ÇÖZÜMLER PLATİN TEKNOLOJİ'DE
Kurulması gerekli geçiş kontrol , kapalı devre kamera , yangın algılama ve otomatik yangın söndürme sistemlerimize ek olarak sistem odasından ISO 27001 kapsamında alınması gerekli
1. İklim Şartları :
• Sıcaklık, nem takibi
2. Elektriksel Şartlar:
• Şebeke voltaj frekansı, UPS voltaj-frekansı, Topraklama voltaj takibi
3. Çevresel Şartlar:
• duman, klima gazı sızıntısı, doğal gaz , su baskını , sızıntısı, vb risklerin takibi
4. Çevre Cihazlar:
• Klima, UPS, Jeneratör vs cihazların bypass-arıza durumlarının algılanması
Ve alarm senaryoları ile olası gerekli cihazların entegre şekilde çalıştırılması ilgililerin SMS mail vb şekilde bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.
Projenize özel çözümler için uzmanlarımız ile irtibat kurunuz. !!
1. Merkezi Denetleme, Uyarı Yönetim Yazılımı:
1.1. Genel Özellikler
1.1.1. Yazılım, kurumun farklı lokasyonlarında kurulacak olan tüm ortam denetleme modül, sensör ve IP kameraların merkezi bir konsoldan denetimini sağlamaktadır.
1.1.2. Önerilen yazlım, yönetim kolaylığı sağlamak ve mevcut sistemler ile uyumlu çalışabilmesi açısından yaygın kullanılan Web teknolojileri ile üretilmiş olup yaygın olarak kullanılan herhangi bir Web Tarayıcısı üzerinden erişilebilir .
1.1.3. Yazılımın ihtiyaç duyduğu tüm bileşenler (Uygulama sunucusu, Veri tabanı, FTP sunucusu) lisans maliyeti gerektirmemektedir.
1.1.4. Yazılım, sistemde tanımlı olan Ortam Denetleme Modüllerini ve IP Kameraları denetleyerek; bunlardan gelen sensör verilerini değerlendirmek suretiyle, tanımlı kurallar çerçevesinde uyarı ve alarmlar oluşturabilmektedir.
1.1.5. Yazılım üzerinde kurumun genişlemesine yönelik olarak yeni lokasyonlar, lokasyonlara yeni sensör modül ve IP kamera ekleme, çıkarma gibi yönetim fonksiyonları bulunmaktadır.
1.1.6. Yazılım Ortam Denetleme Modülleri ve uygun IP tabanlı Kameraları desteklenmektedir.
1.1.7. Ortam Denetleme Sensör Modülleri ve IP Kamera üniteleri birbirinden bağımsız olarak istenilen miktarda eklenebilmektedir.
1.1.8. Yazlım, sisteme eklenen IP kamera ile entegre çalışabilmeli, uygun ekranlarda kamera görüntüsünü gösterebilmeli ve kamerada hareket belirlendiğinde, oluşan görüntüyü (JPEG, MJPEG) depolayabilmektedir.
1.1.9. Yazılım üzerinde tanımlı sensör modüller ve IP kameralar istenildiğinde devreden çıkarılabilmeli, sonrasında tekrar devreye alınabilmektedir.
1.1.10. Yazılım, sistemde tanımlı olduğu hallerde erişilemeyen sensör modül ve IP kameralar için alarm üretebilmektedir.
1.1.11. Yazılıma ek lisanslama yöntemi ile Sunucu, Switch, Router, Modem gibi Aktif Network Cihazları da tanıtılabilmeli ve bu cihazların ağ bağlantılarının durumu denetlenebilmelidir. Yazılım, erişilemeyen bu cihazlar için alarm üretebilir.
1.1.12. Yazılım izleme ekranlarında bağlı bulunan tüm sensör modül, IP kamera ve Aktif Network Cihazları simge olarak izlenebilmeli, uyarı ve alarm durumlarına göre dikkat çekecek şekilde simgeler değişik renklere dönüşebilmektedir.
1.1.13. Yazılım, Web tarayıcısı üzerinden erişildiğinde oluşan alarmlar için sesli uyarı vermelidir ve istendiğinde susturulabilir.
1.1.14. Yazılım, SMS gönderilmesi ve telefon ile arama amacı ile SMS ve Telefon Çağrı Modül desteğine sahip olmalıdır. Bu modül tüm lokasyonlarda bulunan tüm Ortam Denetleme modüllerini, IP Kameraları ve Aktif netwok cihazları için oluşan tüm alarmları merkezi olarak gönderebilmesini sağlanabilmektedir.
1.1.15. Yazılım, Web SMS Havuzu ek özelliği ile de SMS gönderebilir.
1.1.16. Yazılım fotoğraf kaydedebilme, bunları arşivleme ve e-pota ile gönderebilme özelliğine sahiptir.
1.1.17. Web tarayıcısı aracılığı ile kaydedilen tüm fotoğraflara erişilebilir.
1.1.18. Son fotoğraflar küçük fotoğraf kareleri şeklinde yazılımda tarih ve saat bilgileri ile görüntülenebilir.
1.1.19. Yazılım, alarm esnasındaki fotoğrafları kısa yol ya da e-posta eki olarak gönderilebilir.
1.1.20. Sistemdeki her sensöre özel isimler tanıtılabilmektedir.
1.1.21. Yazılım, sistemin sağlıklı çalıştığına dair günlük otomatik test mesajları gönderebilmektedir.
1.1.22. Sistemin Android ve IOS için mobil izleme uygulamaları bulunmalı ve bu uygulamalar ilgili marketlerden kolayca indirilebilir .
1.1.23. Yazılım üzerinde , kurulum ve kullanıcı klavuzları bulunmaktadır.
1.2. Alarmlar
1.2.1. Yazılımda Uyarı, Alarm ve Kritik Alarm için ayrı ayrı eşik değerleri tanımlanabilmektedir.
1.2.2. Yazılımda alarm üretilmesi için, ilgili ölçütün alt ve üst sınırları ile üst üste kaç kere gözlenmesi gerektiğine dair sınırlar tanımlanabilmektedir.
1.2.3. Yazılımda Modüller ve IP kameralar için hazır verilen alarm kuralları uygulanabileceği gibi, tüm kurum için veya lokasyon bazında tanımlanmış alarm kuralları, yeni bir modül ve IP kamera belirli bir lokasyona eklendiğinde otomatik olarak uygulanabilir.
1.2.4. Yazılım, alarmların yetkilere ulaştırması amacı ile kullanıcı ve hiyerarşik gruplar ve bu gruplara sesli ve görüntülü uyarı, e-posta, SMS ve telefon ile çağrı yolu ile ne gibi uyarılar gönderileceğini tanımlamaya yarayan grup ve kullanıcı yönetimi fonksiyonuna sahiptir.
1.2.5. Kullanıcılar sadece sistem olayları ya da, sadece ortam olayları veya her ikisi içinde bilgilendirme isteği seçimi yapabilmektedir.
1.2.6. Kullanıcıları bilgilendirme sırasında iletişim sorunu oluştu ise sistem bunu raporlayabilmektedir.
1.2.7. Sistem kendi iç bünyesindeki sorunlar için (mail göndermeme, SMS gönderememe, FTP iletişim vb.) alternatif kanallardan bilgilendirme yapabilmektedir.
1.2.8. Hareket alarmlarında resim için kullanıcı bazında seçimli olarak kısa yol ya da resmin kendisi e-posta olarak JPEG formatında gönderilir.
1.2.9. Alarm bilgilendirme yöntemi her ortam parametresi için (SMS / e-posta / Telefon ile çağrı) seçilebilir olmalıdır. Ayrıca oluşan bir uyarı yada alarm için bildirim gönderme sıklığı seçilebilmektedir.
1.2.10. Oluşan alarmlar için bildirimleri (sms/e-posta) tekrar gönderme süresi tanımlanabilmeli sistem bu süreye bağlı olarak alarm devam ettiği müddetçe ilgili kullanıcıları bilgilendirmeye devam etmektedir.
1.2.11. Sistemde oluşan bir olay istenirse tanımlanan bir süre kadar dondurulabilmeli, bu sayede bildirimlerin tekrar gönderilmesi önlenebilmektedir.
1.3. Kullanıcı, Kullanıcı Grup ve Yetki Özellikleri
1.3.1. Hiyerarşiye uygun yapıda kullanıcı tanımlanabilmektedir.(Sadece kendi lokasyonundaki modül ve kameraları izleme/yönetebilme yetkisi).
1.3.2. Kullanıcı tanımlama birimi aynı zamanda kullanıcı yetkilerini desteklemeli ve kuruma özel kullanıcılara istenilen seviyede farklı erişim yetkileri oluşturulabilmektedir.
1.3.3. Kullanıcılar geçici olarak pasif hale alınabilmeli, pasif olan kullanıcı herhangi bir alarm almamaktadır.
1.3.4. Ortam ve sistem alarm türleri kullanıcı seçimine bağlı olarak üretilip gönderilebilmelidir, ilgili türde alarm almak istemeyenler ayrıca programlanabilmektedir.
1.4. Verilerin İzleme, Raporlama ve Depolama Özellikleri
1.4.1. Yazılımda veriler grafiksel, sayısal, hiyerarşik, yerleşimsel ve sayaç ekranlar aracılığı ile farklı modlarda izlenebilmektedir.
1.4.2. Herhangi bir parametre verisi için son 2 saat - 12 saat - 24 saatlik hazır Trend grafiklerine hızlı erişim imkan bulunmaktadır.
1.4.3. Yazlım verileri saklayabilmesi açısından kullanım lisansı gerektirmeyen uygun bir veri tabanı yöneticisini desteklemeli ve verileri bunun üzerinde tutabilmektedir.
1.4.4. Veriler kurumun veri tabanına entegre edilebilir yapıdadır.
1.4.5. Tutulan veriler CVS, XLS, PDF, HTML, TXT gibi bilinen formatlarda ihraç edilebilmektedir.
1.4.6. Sistemde en az 5 yıllık veri depolanabilmektedir.
1.4.7. Sistem, verileri istenen peryotta yedekleme özelliğine sahiptir.
1.4.8. Sistemde istenilen süreden daha eski ortam verileri ve fotoğrafları otomatik olarak silinebilmektedir.
1.5. Raporlama
1.5.1. Yazılım denetlediği tüm modüllerden gönderilen verileri bir veri tabanı üzerinde depolamalı ve bu verilerin, kullanıcının seçeceği bir takım filtreler (belirli tarihler-saatler arası, belirli modüllerden gelen, belirli değerlerdeki veriler vs.) yardımıyla sorgulama yapılarak Web ara yüzünden gösterilmesini sağlamaktadır.
1.5.2. Raporlama modülü, raporları WEB arabirim üzerinden göstereceği gibi an az PDF formatında rapor da üretebilmektedir.
1.5.3. Günlük, haftalık ve aylık peryotlar için otomatik alarm raporu ve otomatik veri istatistik sistemi olmalıdır. Bu özellik kullanıcı isteğine bağlı olarak seçebilmeli ve ilgili kullanıcılara otomatik olarak e-posta ile pdf formatında gönderilebilmektedir.
1.5.4. Otomatik raporlamada rapor periyodu dahilinde alınan ölçümlerin istatistikleri yer almaktadır.
1.5.5. Otomatik istatistik raporlarında günlük peryotlu raporlar için saatlik ortalama, haftalık ve aylık peryotlu raporlar için dönem ortalaması ve günlük ortalama değerleri bulunmaktadır.
1.5.6. Modül bazında oluşturulan otomatik rapor ve istatistik raporlarında limit dışı değerler farklı bir renkle gösterilmektedir.
1.5.7. Yazılım, Sistemin sağlıklı çalıştığının anlaşılabilmesi için günlük veya haftalık seçimli e-posta ve SMS gönderebilmektedir.
1.5.8. Tüm ölçütlere (sıcaklık, nem, voltaj vb.) yönelik bir veri raporu ve grafik verileri tek bir işlemle oluşturabilmektedir.
2. Ortam Denetleme Modülleri:
2.1. Genel
2.1.1. Ortam Denetleme Modülleri kurum içerisinde, ortamı denetlenecek lokasyonlara konumlandırılacak bir ölçüm modülü ile bu modüllere ölçüm yapması için bağlanacak sensör modüllerinden oluşmaktadır.
2.1.2. Ortam Denetleme Modülleri sistem kabinlerinin içerisine yerleştirilebilecek şekilde standart 1U ölçüsünde rack-tipidir.
2.1.3. Modül üzerinde 3 ayrı faz voltaj girişi, 1’er adet Sıcaklık-Nem-Çiy noktası, hava kalitesi (gaz kaçağı duman), su baskını sensörü ve röle çıkışı bulunmaktadır.
2.1.4. Enerji ve sensör bağlantıları doğrudan modüle bağlanabilmektedir.
2.1.5. Ortam Denetleme Modülleri üzerinde ayarların ve ölçüm değerlerinin izlenebildiği bir LCD ekranı bulunmaktadır.
2.1.6. Verilere doğrudan erişim sağlayabilmek için donanım içinde gömülü bir web sunucusu bulunmaktadır.
2.1.7. HTTP, TCP/IP, UDP, DCHP, SNMP protokollerini desteklektedir.
2.2. Ölçüm Özellikleri
Ortam denetleme modülleri ortama ait en az aşağıda belirtilen parametelere ve hassasiyete sahiptir.
2.2.1. Sıcaklık : - 40 °C, +70 °C aralığında en fazla 0,5 °C hassasiyet ve 0,1 çözünürlüğünde,
2.2.2. Nem : %0 - %100 RH bağıl nem, % 1,8 hassasiyet, 1 RH çözünürlüğünde,
2.2.3. Çiğ Noktası (Yoğuşma) : 0 °C, +70 °C aralığında, 1 °C hassasiyetle,
2.2.4. Hava Kalitesi : Metan, Karbonmonoksit, Hidrojen, İzo-bütan, Etanol, 1-10 ppm,
2.2.5. Su Algılama Denetimi : var / yok,
2.2.6. Şebeke / UPS Elektriği Voltajı : 0 - 285 V. aralığında, % 1 hassasiyetle,