top of page
pentane gazı algılama ve alarm

Pentane Gazı Algılama ve Alarm Sistemi

Özellikle elektronik ve beyaz eşya İmalatı yapan  sektörlerde ürünlerin zarar görmeden taşınmaları için kutu içlerine Ekspande Polistren Köpük (EPS - Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük) den imal edilmiş dolgu maddeleri kullanılmaktadır.

EPS imalatları ürünlerin nakliye süreçlerindeki zorluk ve genel giderlerin dışarıda imalatı süreçlerinde artmasından dolayı genelde işletmelerin kendi bünyelerin yapılmaktadır.

Ekspande Polistren Köpük (EPS - Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük), petrolden elde edilen, köpük halinde, kapalı gözenekli, tipik olarak beyaz renkli bir ısı yalıtım malzemesidir.

Polistiren taneciklerinin şişirilmesi ve birbirine kaynaşması ile elde edilen EPS (Genleştirilmiş Sert Köpük) ürünlerin üretiminde, öncelikle bead tipi olarak adlandırılan, içerisinde N-Pentan (tanecik yapılarının şişirilmesi ve köpük elde edilebilmesi için kullanılan şişirici gaz) enjekte edilmiş polistiren hammaddesinin buhar ile ön-ısıtması yapılıp, kurutma ve olgunlaştırma işlemleri yapıldıktan sonra taneciklerin birbirleri ile sıkıca kaynaşmasını sağlamak üzere kalıplama işlemleri yapılır. N-Pentan gazı, tanecikler içinde çok sayıda küçük gözeneklerin oluşmasını sağladıktan sonra, üretim sırasında ve üretimi takiben çok kısa sürede hava ile yer değiştirir. Durgun hava, EPS levhaların bünyesinde bulunan kapalı gözenekli hücreler içinde hapsolur. Şişirici gazın çok kısa sürede hava ile yer değiştirmesi ile istenen hacmin sabit kalmasını sağlar. 

Tüm bu taşıma, depolama ve imalat  aşamalarında ortaya çıkabilecek en önemli güvenli riski,

EPS’nin alevlenebilir özelliğidir. Bu duruma tanecikler içerisinde bulunan genleşme ajanı, Pentan’a bağlı olarak ortaya çıkan alevlenebilir buharlar kaynak gösterilebilmektedir. Pentan hammaddeye bağlı olarak, tanecik içerisinde % 3 - % 8 oranında konsantrasyon içerebilir. Pentan, - 50 C° alevlenme noktasına ve 34 C° - 36 C° arasında kaynama noktasına sahiptir. Pentan buharları renksiz ve bağıl yoğunluğu havanın yaklaşık 2.5 katı olup havadan ağırdır. Alevlenme aralığı, havadaki konsantrasyonuna göre, alt patlama sınırı % 1.4 ile üst patlama sınırı % 8.3 arasındadır. Pentan buharının havadan ağır olması sebebiyle,işletmenin en alçak alanlarında toplanacaktır.Tüm işletme alanları  sürekli havalandırmalıdır . Havalandırılmadığı zamanlarda tüm mekanlarda alanlarda birikim yapabilmektedir.Tipik bir genleşme ajanı olarak Pentan, stok aşamasından başlayarak nakliyat ve hatta sonürünün üretimi sonrası dinlendirme aşaması da dahil olmak üzere her an açığa çıkabilmektedir. Pentan buharının elektrik ekipmanları, statik elektrik deşarjları ile kesme ve kaynak gibi sıcak çalışma gerçekleştirilen olası tutuşması alanlarında birikmesi halinde ise parlama ile potansiyel yangı riski meydana gelmektedir. Bu sebepledir ki, EPS prosesinin her aşamasında gazın algılanması ve tahliyesiyle ilgili senaryoların hazırlanması gereklidir.

İşletmenize özel prosesde kullanılan veya imalat sırasında ortaya çıkan gazların oluşturacağı  risklerin tespiti ve gerekli çözümler için Platin Teknoloji uzmanları çözümler sunacaktır. 

bottom of page