top of page
Image by Michael Jasmund

Mevcut  Binalara Sesli Işıklı Acil Çıkışa Yönlendirme Sistemi Nasıl Entegre Edilir  ?

Binalardaki olası yangın , deprem vb acil durumlarda tahliyenin omurgası olan yangın algılama sistemi engelli sesli ışıklı acil çıkışa yönlendirme ürünlerininde omurgasını oluşturacak ve merkezi sistem üzerinden yönetilebilmesini sağlayacaktır.Bu durumda mevcut binalarda karşımıza 2 farklı yangın algılama sistemi karşımıza çıkacaktır. Nedir Bu sistemler ?

1- Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri:

  Sistemde kullanılan algılama paneli, algılama elemanlarının bağlandığı bölgelerden oluşmaktadır. Bölge sayısı panelin kapasitesi ile ilgilidir. Her bölgeye 20 adet dedektör bağlanabilir. Panel ayrıca yangın ihbar butonları ve sirenlerin bağlanacağı giriş ve çıkışlara sahiptir. Herhangi bir dedektör algılama yaptığında veya yangın ihbar butonuna basıldığında, söz konusu algılama elemanı panel üzerinde hangi bölgeye ait ise o bölgeden uyarı sinyali gelir. Örnek olarak : 20 dedektörün bağlı olduğu bir bölgedeki herhangi bir dedektör algılama yaptığında o bölgeden uyarı gelecektir. ( Ama uyarının hangi dedektörden geldiği belli olmayacaktır.) 

 

2- Adresli Yangın Algılama Sistemleri:

  Adresli sistemlerde algılama elemanlarının bağlandığı loop (döngü) hatları mevcuttur. Loop hattının sayısı ve kablolama mesafesi kullanılan panele bağlıdır. Bir loop hattına 125 -127 tane adresli eleman (dedektör, buton,input modül ,output modül ,adresli siren ) bağlanabilir. Loopta bulunan algılama elemanları kendi içerisinde bölgelere ayrılabildiği gibi her bir algılama elemanı üzerinde barındırdığı adresleme yazılımı sayesinde panel tarafından bireysel olarak algılanabilir. Yani herhangi bir dedektör algılama yaptığında dedektörün yeri bireysel olarak panel üzerinden yada opsiyonel olarak kullanabilen binanın projelerinin yüklendiği pc üzerinde tespit edilebilir. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler uygulama yerlerine göre seçilip boyutlandırılmaktadır. Bünyesinde az sayıda algılama elemanı barındıran sistemler için konvansiyonel elemanlar yeterli olmakta ve ucuz çözümler sunmaktadır.

Ses ve ışıkla acil çıkışa yönlendirme ürünlerini mevcut yangın algılama sistemlerine nasıl entegrasyonu sağlayabiliriz. 

1. Konvansiyonel ve Adresli yangın algılama sistemlerinin alarm anında 12- 24 VDC ile sirenleri aktif eden konvansiyonel siren hatlarına direkt bağlantı yaparak yangın algılama sistemi ile direkt bağlantısını sağlayabiliriz.  Bu bağlantı ile yangın algılama sistemine direkt entegrasyon sağlanır olası acil durumlarda devreye girer ve merkezi sistemden devre dışına alındığında susacaktır. Aynı bağlantıyı en yakındaki siren hattından bilgi alacak  kablosuz aktarıcı ile sağlayabilecek çözümleri bulunmaktadır.

2.Adresli yangın algılama sistemlerinin kontrol modülleri ile sesli ışıklı acil çıkışa yönlendirme sistemi cihazlarını kontrol edebilirsiniz ve yangın senaryosuna entegresyonu sağlamak mümkün olacaktır. Olası acil durumlarda devreye girer ve merkezi sistemden devre dışına alındığında susacaktır. Aynı bağlantıyı en yakındaki loop  hattından röle modülü ile  bilgi alacak  kablosuz aktarıcı ile sağlayabilecek ürünleri bulunmaktadır

Sesli Işıklı Acil Çıkışa Yönlendirme Sistemi Ürün Seçim Tablosu

ürün seçim tablosu engelli sesli acil çıkışa yönlendirme

Sesli Işıklı Acil Çıkışa Yönlendirme Sistemi Sıkça Sorulan Sorular ?

- Anons süresi ne kadar ve  Tahliye için yeterli mi ?

- Anonsun aktif olmasını sağlayan yangın alarmı devam ettiği sürece cihaz kesintisiz anonsa devam edecektir. 

- Acil çıkışa yönlendirme anonsları değiştirilebilir mi ?

- Ses anonsları cihaz üzerinde entegre bulunan mikrofon vasıtasıyla veya bir digital ses cihazının ( mp3çalar , pc , tablet v.b  )

bağlantısı ile değiştirilebilir. 

- Sesli ışıklı acil çıkışa yönlendirme cihazı elektrik kesintilerinde nasıl çalışacak ?

-Cihaz üzerindeki akü ile en az 24 bekleme modunda kalabildiği gibi 4 saat anons yapabilmektedir. Bu sayede elektrik kesintilerinden etkilenmemektedir. 

- Üzerindeki Flaşörün amacı nedir?

’EN 54-23 ‘’ de tariflenmiş ışıklı uyarı ( flaşör ) sınırlı görüşü olan bireylerin görebileceği şekilde bir ışık üretmektedir. Bu sayede çıkışlara daha kolaylıkla ulaşılması sağlanmaktadır. 

- Tahliye için kullandığımız acil çıkış için planlanmış yangın merdiveni veya koridorunda yangın çıkarsa İnsanları riske atmayı nasıl Önleriz 

Cihaz üzerinde kablolu ve kablosuz yangın dedektörü bağlantısına uygun girişler bulunmaktadır.Anonsun yapıldığı alandaki olası yangının algılanması bu dedektörler ile yapılabilir . Bu sayede tahliye sırasında diğer kaçış noktalarında sesli yönlendirme sağlanabilir. 

-Binamızda Yangın Algılama sistemi bulunmamakta .Bağımsız çözüm varmı ?

Tavsiyemiz yangın algılama sisteminin oluşturulmasıdır. Bağımsız çözümler sunabilmekteyiz.

bottom of page