top of page

Yangın Algılama , İhbar  ve  Alarm Sistemleri

ateş

Platin Teknoloji uzmanları tarafından  projelendirilen  yangın algılama sistemleriyle İnsanların yaşadıkları, çalıştıkları ortamlardaki yangınların ve ciddi emeklerle sahip oldukları işyerleri, evler, fabrikalar ve alışveriş merkezlerinde binaya ait tüm noktaların online  yangın riskine karşı kontrol edilmesi., yangının partikül halindeki  ilk oluşumu anında algılanmasını ve yangına büyümeden müdahale edilmesine imkan vermeyi sağlamaktadır. Bu amaçla Platin Teknoloji tarafından kurulan yangın alarm sistemleri öncelikle ortamdaki  kişilerin hayati tehlike altında kalmalarını ve binanın  maddi zararlar görülmesini önlemektedir. 
 

YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN ÇALIŞMA PRENSİBİ 

 

  Sistemde bir yangın paneli bulunur. Panel çeşitli tip algılama elemanlarından gelen uyarıları değerlendirip uyarı elemanlarını (sirenler, flaşörler ,telefon arama cihazı) aktif duruma getirir. Yeni nesil sistemlerde yangın algılama yapıldığı andan itibaren asansöre, havalandırma sistemine, basınçlandırma fanlarına, Duman tahliye sistemine, Turnikelere v.b sistemlere bilgi göndererek alarm senaryolarının aktif olmasını sağlar .

 

Yangın Algılama Sistemleri çalışma prensibi bakımından iki ayrı bölümde değerlendirilir. 

 

1- Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri:

  Sistemde kullanılan algılama paneli, algılama elemanlarının bağlandığı bölgelerden oluşmaktadır. Bölge sayısı panelin kapasitesi ile ilgilidir. Her bölgeye 20 adet dedektör bağlanabilir. Panel ayrıca yangın ihbar butonları ve sirenlerin bağlanacağı giriş ve çıkışlara sahiptir. Herhangi bir dedektör algılama yaptığında veya yangın ihbar butonuna basıldığında, söz konusu algılama elemanı panel üzerinde hangi bölgeye ait ise o bölgeden uyarı sinyali gelir. Örnek olarak : 20 dedektörün bağlı olduğu bir bölgedeki herhangi bir dedektör algılama yaptığında o bölgeden uyarı gelecektir. ( Ama uyarının hangi dedektörden geldiği belli olmayacaktır.) 

 

2- Adresli Yangın Algılama Sistemleri:

  Adresli sistemlerde algılama elemanlarının bağlandığı loop (döngü) hatları mevcuttur. Loop hattının sayısı ve kablolama mesafesi kullanılan panele bağlıdır. Bir loop hattına 125 -127 tane adresli eleman (dedektör, buton,input modül ,output modül ,adresli siren ) bağlanabilir. Loopta bulunan algılama elemanları kendi içerisinde bölgelere ayrılabildiği gibi her bir algılama elemanı üzerinde barındırdığı adresleme yazılımı sayesinde panel tarafından bireysel olarak algılanabilir. Yani herhangi bir dedektör algılama yaptığında dedektörün yeri bireysel olarak panel üzerinden yada opsiyonel olarak kullanabilen binanın projelerinin yüklendiği pc üzerinde tespit edilebilir. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler uygulama yerlerine göre seçilip boyutlandırılmaktadır. Bünyesinde az sayıda algılama elemanı barındıran sistemler için konvansiyonel elemanlar yeterli olmakta ve ucuz çözümler sunmaktadır.

 

Adresli sistemlerin avantajları

1- Adresli sistemlerde alarm ,arıza v.s bilgilerin geldiği dedektörün bulunduğu yerin net bilgisine ulaşılabilmektedir. Konvansiyonel sistemlerde bölge ( kat ) bilgisi gelmektedir. Dedektörün net yeri içi bölgenin kontrol edilmesi gereklidir.

2- Adresli sistemlerde  dedektörlerin alarm, hata, kayıp, arıza, kalibrasyon bilgileri panel üzerinden noktasal olarak görülmektedir.

3- Adresli sistemlerde herbir kablo hattı üzerinden 127 ekipman çalıştırılabilmektedir. Konvansiyonel sistemlerde bu sayı 20 dedektör ile sınırlıdır.

4- Adresli sistemlerde kablolama hattındaki problemde sistem çalışmaya devam etmekte olan Problemin nerede olduğu hakkında bilgiye ulaşılmasını sağlamaktadır.Konvansiyonel sistemlerde hattın kopuk olduğu yerden sonraki kısmı tamamen devre dışı kalmaktadır.

5- Adresli sistemlerden input modül, output modül , siren modülü v.b ekipmanlar loop hattı üzerinden çalışabilmektedir. Konvansiyonel sistemlerde panel üzerinden genel alarm ve hata bilgileri alınabilmektedir.

6- Adresli sistemlerde yangın anında devreye girecek geniş kapsamlı  alarm senaryoları uygulanabilmektedir.

Türkiye Piyasasına Sunduğumuz Yangın Alarm Sistemi Markalarımız 

- GE-UTC Kilsen – İNGİLTERE

- GE-UTC Ziton – İNGİLTERE

- GE-UTC ARITECH  – İNGİLTERE

- GE-UTC GST - ÇİN

- DETNOV -İSPANYA

- GLOBAL - PORTEKİZ

- COOPER  – İNGİLTERE

- SIEMENS  – AMERİKA

- APOLLO -İNGİLTERE 

Sıkça Sorulan Sorulardan 

Tütsü yangın alarmını çalıştırır mı ?

Alarm devreye girer mi ?

Tütsü kullandığınız alanda bir yangın algılama ekipmanı var olduğuna göre Bu soruyu soru kafanıza takılmış olmalı . Günümüz şartlarında halen bir çok insan yangın güvenlik önlemleri olmayan yapılarda . Bu demektir ki . Bir çok insana göre can güvenliği açısından şanslısınız . Kıymetini bilin ! Sorunuzun cevabı tütsünün ürettiği duman ile yangının oluşumu sırasında oluşan farkın yangın dedektörü tarafından ayırt edilmesi mümkün değildir. İçerik olarak bir çok farklı tütsü çeşidi olduğu ve en ufak olanın dahi ciddi duman çıkardığı dikkate alındığında '' tütsü yangın alarmını çalıştırır '' ve yangın alarmı görevini yapmış sizin canınızı koruma sağlamış olur .

Duman dedektörünün çalıştığını nasıl anlarız.

Yangın algılama sistemin asli unsuru algılayıcılardan duman dedektörünün  çalıştığını anlamak , çalışır halde tutmak  ve gerekli bakımlarını yapmak teknik ekibin görevidir. Bir yerde duman dedektörü görüyorsanız çalışır halde tutulması ve gerekli bakımlarının yapılması yöneticinin yasal görev ve sorumluluklarındandır. 

Özetle duman dedektörü görüyorsanız çalışır haldedir. ve sökmeniz , dumanın ulaşmasını engellemek için bazı engeller koymanız yasal olarak suç ve vicdani sorumluluktur.

Duman sensörü nasıl kapatılır  ?

Duman sensörünü kapatmak demek olası bir yangında zarar görme riski arttırır ve yasal olarak suçtur.

Yangın algılayıcılar binada tesis edildiği anda itibaren 7 /24 çalışır halde tutulması zorunludur.  

Otellerdeki duman dedektörü nasıl kapatılır?

Amacınız duman dedektörünü kapatıp sigara içmek ise lütfen riski oluşturmayacak içmeye uygun  alanlara yönelin , otellerdeki yangınların büyük oranı sigara izmariti kaynaklı oluştuğunu dikkate almanızı tavsiye ederiz. 

Yangın algılama sistemi neden öter ?  

Sistemde bulunan duman , ısı v.b dedektörler algılama yapması veya manuel ihbar butonlarına basılması ile yangın algılama sistemi  sirenleri aktif olur. 

bottom of page